Dziś w naszej szkole świętujemy, bowiem wczoraj był Dzień Dziecka! W tym roku w tym dniu był Dzień Naukowca. Nasza klasa wybrała
Przygotowania ruszyły już w piątek od wczesnych godzin rannych pełną parą
Dawid z p. Kasią i p. Beatą zajął się przygotowaniem naszego eksperymentu.
Efekt naszej współpracy był taki:
Przygotowaliśmy nie tylko informacje o Henryku Arctowskim, ale także 2 eksperymenty, by zaprezentować je naszym gościom, czyli wszystkim uczniom naszej szkoły, którzy odwiedzą naszą klasę:
Pierwsze z cynamonem
Do wody wsypaliśmy cynamon w proszku. Po zanurzeniu palca w wodzie, jest on nadal suchy. Dlaczego? Cynamon, szczególnie w formie proszku, nie rozpuszcza się w wodzie i nie pozwala wodzie przenikać na skórę. Tworzy on warstwę ochronną wokół ręki, odpychając wodę i zapobiegając jej kontaktu ze skórą. Wszystko dlatego, że cynamon, zwłaszcza w formie mielonej, zawiera celulozę, która jest nierozpuszczalna w wodzie. Dodatkowo, cynamon zawiera olejki eteryczne, które są hydrofobowe i odpychają wodę.
Drugie z czerwoną kapustą
Zamroziliśmy kostki roztworu
wywaru z czerwonej kapusty. Wrzuciliśmy je do 3 przezroczystych butelek. W pierwszej była woda, w drugiej woda z octem, a w trzeciej woda z proszkiem do prania.
Oto efekt:
W naczyniu z wodą czerwona kapusta zabarwiła wodę na kolor fioletowy- przejęła kolor wywaru.
W naczyniu z octem, z racji tej, że ocet jest kwasem- woda stała się różowa.
W naczyniu z proszkiem do prania, który jest zasadą woda stała się zielona.
Dlaczego tak się stało?
Wywar z kapusty jest
wskaźnikiem kwasowo-zasadowym.
Tak oto prezentowały się inne klasy:
Przedszkolaki, brawo za samodzielnie wykonany plakat!
A na koniec wspólne dla całej szkoły kiełbaski i lody.











































Brak komentarzy:
Prześlij komentarz